vineri, 31 ianuarie 2014

Filme 2014.


    Top 20 filme in 2014



    Iata o lista cu unele dintre cele mai populare filme din 2014.
    Mentionez ca ordinea este aleatorie.

    ·                     Seventh Son
    ·                      Interstellar
    ·                      Dune
    ·                       Death Note
    ·                      The Dark Tower
    ·                     The Expendables 3 
    ·                     Used Guys
    ·                     X-Men: Days of Future Past
    ·                     The Ring 3D
    ·                     RoboCop
    ·                     Monopoly
    ·                     Police Academy 8
    ·                     The Last Full Measure
    ·                     The Nut Job
    ·                     True Detective
    ·                     Electric God
    ·                     Ride Along
    ·                     The Legend of Hercules
    ·                     Ultimul Stinge Lumina
    ·                     Logan's Run





    joi, 30 ianuarie 2014

    "Omul cub". Prieten sau dusman?


           Dupa un zdravan antrenament cu lopata prin zapada, am zis sa ma relaxez cumva. Si iata, asa am inceput sa scriu postarea de astazi.
           As vrea  sa abordez un subiect interesant-"oamenii cub"-. Nu stiti de inseamna asta? Ba da, cu siguranta stiti.
    Toata lumea a intalnit persoane de aces fel. Iti sunt aproape atata timp cat au de castigat de pe urma relatiei  voastre  de prietenie. Cu totiii am   avut macar un astfel de prieten. Un prieten ipocrit, care dupa ce se intoarce la 180 de grade fata de tine, iti devine dusman. Dar foarte important. Devine  dusman al tau in ochii altcuiva. Cam asa actioneaza oamenii de acest fel. Nu au "coloana vertebrala". Ei nu isi pot impune niciodata un punct de vedere. Dau dreptate intotdeauna. Si fac asta nu pentru ca asa gandesc, ci pentru ca asa le este mai bine. Cati dintre noi am vrea astfel de prieteni? Sau mai pe romaneste : Cui i-ar placea sa fie mintit, barfit si batjocorit? Nimanui. 
          Uneori, datorita educatiei si a bunului simt,  nu stim cum sa reactionam fata de ipocriti. Constientizam ca, pentru ei, suntem cele mai groaznice persoane,  atunci cand vorbesc despre noi in prezenta altora. Cu toate astea, in fata noastra nu au nimic de spus. Daca esti o fire slaba, "oamenii cub" te vor manipula intotdeauna. Asta stiu cel mai bine sa faca. Dar daca te saturi sa mai fii "periat" de acestia in fiecare zi, ei bine, iti vei capata cele mai josnice porecle si vei fi cel mai marsav om. Asta doar in ochii ipocritilor. Dar credeti-ma, e mult mai bine asa!

    luni, 27 ianuarie 2014

    Bun. Mult mai bun


         ...Si deodata observi cum viata ta e total schimbata.
     Te simti ciudat. Iti amintesti de lucrurile pe care le faceai altadata si care acum nu iti mai trezesc niciun interes. Ai alta viziune asupra celorlalti. Ai alte aspiratii. Ai alti prieteni. Unii te-au parasit odata cu schimarea ta. Acum esti "diferit". Esti interesat de lucruri care-ti pareau neinteresante. Te intelegi cu oameni de care radeai. Esti calm. Vrei ceva de la viata. Iti place sa ajuti. Spui "multumesc" si " iarta-ma" mai des decat ai facut-o vreodata.  Nu te mai superi pe nimeni. Intelegi oamenii, le intelegi greselile. Uneori se comporta ciudat doar pentru a te ajuta, pentru a te invata ceva. Vorbesti cand si cat trebuie. Citesti. Ai o pofta nebuna de "nou". Te gandesti la viitor, te vezi peste 10 ani. Te uiti la televizor doar pentru a te amuza. Te folosesti de internet, faci lucruri utile. Ti-e mila. Vrei sa ajuti. Asculti muzica buna. Vezi filme premiate. Inveti ceva din ele. Inveti ceva din orice. Nu vrei sa mai ranesti pe nimeni. Vrei sa construiesti. Vrei sa inovezi si sa performezi in ceva. Esti optimist. Te rusinezi la gandul ca nu apreciai frumosul. Esti mandru de tine. De fiecare fapta buna pe care o faci. Nu vrei bani. Vrei liniste. Nu ai modele, vrei sa fii tu unul. Iti doresti sa vezi lumea. Vrei sa te cunoasca oamenii. Te gandesti din ce in ce mai mult la ei. Le vrei binele. Iubesti copiii. Ii iei pe langa tine. Ii inveti de mici ceea ce tu nu ai invatat. Intelegi importanta unei poze, unei amintiri si a unei clipe. Nu regreti nimic. Poate doar ca nu ai pretuit timpul. Vrei sa mai fii copil. Ti-e dor tine cand erai mic. Realizezi ca esti alt "tu". Dar iti place asa....
        Te regasesti aici?
        Daca da, atunci am o veste buna. Te-ai schimbat... in bine.

    sâmbătă, 25 ianuarie 2014

    Scoala. Drum spre cunoastere sau bariera catre aceasta?

          Dupa ultimele scandaluri care au inundat sistemul educational, ne intrebam daca, cumva, scoala  mai este un mediu propice pentru educatie.
          Nu vreau sa amestec toate unitatile de invatamant din tara, dar sunt revoltat. Sunt revoltat, deoarece sunt unul dintre cei care sunt afectati. Criticam comportamentul afisat de "noua generatie", dar nu ne gandim ca vina ne apartine si noua. Nu in toatalitate, dar ne apartine. De ce sa judecam un adolescent care injura? cand profesorul sau, la ora, este mai rau decat cersetorul de la colt, care te ocaraste , pentru ca nu i-au dat si lui "de-o paine".  De ce ne tot miram? Vedem agresiuni fizice ale tinerilor. Dar nimeni nu vede dirigintele care verifica  rezistenta tablei cu capul elevului. De fiecare data e vina familiei, ca acolo se intampla toate nenorocirile. Ei bine, uneori nu-i asa. Ne lasam invatati de unii care abia obtin o nota de trecere la examenul de titularizare. De altfel, ei se cred mari profesori. Ridica pretentii, vor cadouri scumpe. De ce nu se multumesc cu banii pe care ii iau de la stat, aproape degeaba. E foarte dificil sa dictezi lectiile dintr-o carte sau sa iei materiale de pe internet si apoi sa le prezinti elevilor ca si cum ar fi creatia ta. Cereti mult elevilor, uitand de vremurile in care erati in locul lor. De ce profesorii "de treaba" nu se plang niciodata de elevii? Si cand spun "de treaba", nu ma refer la cineva care spune la ora bancuri si  ii face concurenta lui Creanga la "Amintiri din copilarie". Spun de cei  care stiu cum sa vorbeasca, care fac un mic efort sa inteleaga si elevul, acestia de ce nu se plang? Poate ca  unele cadre didactice au avut intotdeauna ce au vrut. Poate ca nu stiu ce inseamna sa nu ai bani sa cumperi o carte, nu stiu ce inseamna sa nu ai timp sa iti inveti sau sa iti scrii, . Pentru cineva care sta toata ziua degeaba, singura sa activitate fiind invatatul, pare a fi floare la ureche sa fii intotdeauna pregatit. Dar noi ceilalti, care vrem, dar care trebuie sa ne ajutam si parintii, noi ce facem? Ramanem in urma. Cred ca aici ar trebui sa intervina cel mai mult un profesor. Sa fie de partea elevului, nu impotriva lui. Sa-l ajute, sa-l invete. Dar sa-l invete ce trebuie. Pana la urma profesorii sunt platiti din banii parintilor nostrii. Ca si cum tata ar plati pe cineva ca sa ma invete sa injur, sa ma jigneasca si sa ma agreseze.
         De ce  profesorii nu se adapteaza? Noi nu mai suntem  ca elevii de acum douazeci de ani. Avem alta mentalitate. Examenul de bacalaureat il iau jumatate din elevii tarii. "E doar vina lor". Asta se aude fiecare data. Daca intr-adevar ati face meseria asta cu dragoste si pasiune, ati avea rabadare cu toti elevii, nu doar cu cei care va dau bani, pentru a face cu ei ore in particular. Faceti cu toti asa. Dar gratis. De ce nu se intampla asta? Sunteti niste mercenari si atat.
        Vreau sa fac o precizare si anume: am facut referire doar la persoanele care nu isi merita denumirea de "profesor". Eu stiu sigur ca exista si cadre didactice bine pregatite, care isi fac maseria  asa cum trebuie, de pe mainile carora ies viitorii doctori, ingineri, procurorii  etc. Mai precizez faptul ca aici am adus in discutie doar elevii care isi doresc  sa invete si nu sunt ajutati in niciun fel, nu pe cei care refuza cu orice pret educatia.

    duminică, 19 ianuarie 2014

    Putem orice, vointa sa fie

    Mergem spre nicaieri sau ne schimbam  directia din mers?

           Stiu, traim intr-o societate meschina, in care sistemul de valori s-a degradat. Dar trebuie sa continuam asa? Trebuie sa traim in medii tot mai nocive pentru toti? Unde vom ajunge, daca noi, cei tineri, care nu ne-am pierdul inca in acest tumult al prostiei si josniciei, nu facem ceva?
            Ne place sa credem ca suntem diferiti si poate ca suntem diferiti, dar nu facem  nimic ca sa aratam asta. Radem de toti  cei care incearca sa stearga acesta eticheta a mediocritatii lipita  pe fruntile noastre , fara sa ne gandim ca fiecare dintre noi ar putea contribui la schimbare. Suntem indrumati gresit inca din vremea adolescentei. Am renutat la a mai citi, in favoarea tehnologiei, dar macar de-am sti  sa o folosim. Vad oameni care pierd in fiecare zi ore intregi in fata calculatorului, fara a face ceva folositor. Fara a invata macar un lucru care sa-i ajute vreodata. Suntem bolnavi. Intram in rutina si uitam de noi, de sufletul nostru, uitam  de ceilalti. La un moment dat realizam ca suntem singuri, ca vrem sa vorbim, ca ne e dor sa stam cu prietenii. Dar nu va mai fi nimeni langa noi, doar calculatorul caruia i-am daruit atentia noastra si care in schimb ne-a facut sa ne pierdem intreaga indentiate.Nu o sa ne mai recunoastem.
           Haideti sa facem ceva! Sa demonstram tuturor ca noi, "noua generatie", suntem capabili de lucruri marete. Sa fim  generatia care foloseste tehnologia cu cap, fara a uita de importanta lecturii. Sa cititm. Sa le dam peste nas tuturor celor care nu au incredere in noi. Sa fim mai buni ca ei, sa invatam. Dar sa nu uitam ca nu avem nevoie doar pe patroni si directori. Avem nevoie de oameni care stiu sa faca ceva. Invatati la scoala, invatati de pe internet, de la bilbioteca, invatati de la televizor. Puteti invata de oriunde, daca stiti ce sa invatati. Stati pe langa parintii vostri. Ascultati-le sfaturile, ei va vor binele. Daca scoala nu e pe placul nostru, nu-i nimic. Nu e o tragedie. Luptam sa luam BAC-ul si apoi ne intreptam cartre ce  place. Sa fim orice, dar sa fim cinstiti. Sa ne castigam painea prin  munca, nu prin mijoloace muradare. Si daca ai bani, ce? Vei putea trai cu gandul ca ai furat de la cineva? Sa vorbrim mai putin si sa facem mai multe. Sa ne ajutam intre noi, sa ne gandim mai mult la ceilalti.
         Sa nu ne pierdem incredere in sine. Orice ar fi, intotdeauna sa avem o motivatie. Sa stim ca putem face orice si ca "nu pot" e doar un sinonim al lui "nu vreau". Peste douazeci de ani sa privim in jur si sa vedem o societate a noastra, construita de noi.


    sâmbătă, 18 ianuarie 2014

    Baza relatiilor. Dragostea?

        

    Ziua buna! 

           Stateam si ma gandeam, oare ce sta la baza unei  relatii?
    Buna intrebare.Multi vor spune ca "dragostea"  este cea care leaga doi oameni. Probabil ca asa e. Dar doar asta? Sa spunem ca vad o persoana, imi place cum arata, ma duc la ea, ii cer numarul de telefon, aranjez o intalnire si constat cu stupoare ca in afara de frumusete, dansa nu mai detine nimic altceva. Oare pot sa stau langa un om doar pentru ca imi place cum arata?  Nu cred. De fapt asta nu ar fi primul criteriu dupa care m-as ghida atunci cand vreau sa incep o relatie. Fete frumoase exista peste tot. Le vedem oriunde. Fete destepte sunt si ele multe, dar acum nu vorbesc despre cele care stiu sa profite de pe urma barbatilor, ci despre cele pentru care facebook-ul este sub importanta cartilor. 
         Cu totii vrem relatii serioase, dar rar cautam partenere serioase. O fata care are abonament lunar la cluburi si care citeste doar comentariile de pe facebook, niciodata nu va putea sta cu cineva care nu este ca ea. Poate unul frumos si cu bani, dar si pentru aceia  fetele de genul asta sunt mai mult un trofeu, care odata obtinut, parca isi pierde din farmec. Pana la urma realtiile tin de inteligenta. Un barbat desptept nu va fi niciodata cu o fata care vede biblioteca doar pe dinafara. La fel cum si o femeie isi va alege un partener cu care sa poata vorbi si despre altceva, nu doar de  fotbal si noile melodii ale lui Salam. 
        Cand ne dorim cu adevarat o persoana care sa ne fie alaturi si cu care sa ne si potrivim, nu trebuie sa cautam prea departe. De cele mai multe ori acei oameni care ne care ne iubesc sincer sunt chiar langa noi, doar ca noi suntem oribiti, "nu vedem padurea de copaci". Intotdeauna cauta-ti pe cineva cu care sa fii compatibil. Fii cu cineva care este dispus sa invete de la tine, sa te vada ca pe un model, astfel ea va deveni ca tine.Va incepe sa fie preocupata de lucrurile care te intereseaza, va incepe sa asculte muzica si  sa se uite la serialele pe care le uramresti. Va incepe sa devina partenerul perfect, partenerul pe care tu l-ai modelat dupa sufletul tau. Cand greseste, nu o certa, invat-o ! Explica-i tot, fa totul impreuna cu ea. Nu ii ascunde nimic, dovedeste-i ca ai incredere in toate aspiratiile ei, incurajeaz-o ! Cere-i sa faca ceva pentru tine, astfel   va prinde mai multa incredere in sine. Fa si ce vrea  ea, fa-i poftele. Daca ea este persoana potrivita, atunci nu-ti va cere nimic altceva decat sa o iubesti.
       Am putea spune ca dragostea apare dupa ce incepi o relatie, te poti indragosti de un om pe care nu-l cunosti si vei ajunge sa fii dezamagit. Dar te poti apropria de cineva care a fost langa tine si inainte si vei descoperi ca pesoana, pe care uneori nici nu o bagai in seama,  este marea ta dragoste.